Bugün sizlerle nezaket üzerine, nazik olma üzerine düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Nazik olmak doğuştan gelen bir yetenek veya öğreti değildir. Yaşadığımız aile içinde oluşur, okul hayatımızda gelişir, tüm yaşamımız boyunca da gelişmeye devam eder.
Nazik olmak sadece sözle ifade edilmez; davranışlarımızla, tutumumuzla kendini belli eder.
Sadece teşekkür etmek değildir nazik olmak. Nazik olmak, yaratılan her canlının varlığını kabul ederek hepsine eşit derecede saygılı olmanızı gerektirir. Hayvana, doğaya, çocuğa, büyüğe, kısacası her şeye saygı duymanız ve hatta her şeyi sevmenizi gerektirir. Nezaket kuralları, bulunduğunuz ortamda itibar kazanmak ve düzgün yaşamak için önemlidir. Bulunduğunuz ortamda sevilmek, itibar kazanmak istiyorsanız nezaket kurallarını benimsemeniz gerekmektedir.
Nazik olmak sizi iyi insan yapacaktır. Nazik insanın kötü olması neredeyse imkânsızdır.
Nazik insan dünyanın kendi etrafında dönmediğini bilen insandır. Konumu ne olursa olsun, insanlardan bir şey istediğinde “lütfen” kelimesini cümlesine ekleyen, sonunda da teşekkür eden kişidir.
Konuşması akıcıdır. Girdiği ortamda selam veren, hatır soran, sorduğu sorunun da cevabını dinleyendir. Yani laf olsun diye sorup daha cevabı dinlemeden oradan uzaklaşan kişi değildir. Böyle insanlarla çok karşılaştım; laf olsun diye soru sorar, sonra sen tam cevap verecekken dönüp arkasını gider. 🤔 Nazik insan güler yüzlüdür. 😊 Yüzünde bir tebessüm ifadesi mutlaka vardır. Girdiği ortamı kendi dertleri veya sorunları ile daraltmaz. İnsanlar arasında sınıf farkı gözetmez, yani adamına göre davranmaz. Hayata daha olumlu bakabilendir. Bu demek değildir ki hayatı herkesten kolaydır. Sadece nerede nasıl hareket edeceğini çok iyi bilendir. Nerede nasıl konuşacağını da çok iyi bilir.
İnsanlara üstten bakmaz. Hangi konumda olursa olsun, hitap şekline ve davranışına hep çok dikkat eder.
Asık suratla dolaşıp insanları rahatsız etmeye hakkının olmadığını bilir. Nezaket kurallarına uymamak ve saygı göstermemek toplum tarafından dışlanmaya neden olur.
Gideceği yere geç kalacaksa öncesinden haber verir ve bunun için özür dilemesi gerektiğini bilir.
Nazik insan aynı zamanda vefalı insandır. Kendisine yapılan iyilikleri asla unutmaz. İnsanları konumlarına göre değil, iyiliklerine göre değerlendirir.
Yaşadığı hayatı başkalarının da yaşayıp yaşayamayacağını düşünerek uluorta sahip olduklarını anlatmaz ve paylaşmaz. Bilir ki insanları sahip oldukları ilgilendirmez.
İş yerlerinde de nezaket çok önemlidir. Konumunuzdan bağımsız, iş yerindeki çalışma arkadaşlarınıza nazik davranmak zorundasınız. Nazik olmak seçim değildir aslında, zorunluluktur.
Ama 32 yıllık iş hayatımda öyle insanlar gördüm ki bırakın nazik olmayı, insan olmayı bile daha anlayamamışlardı ve en fenası da bunun farkında bile değillerdi. 😟
Aslında insanın kendisini anlaması, tanıması, kendisinin farkına varması çok kolay görünse de galiba en zor olanı. Ne dersiniz?
Nazik insan hayatında olan insanların hastalıklarıyla, özel günleriyle, yaşadıkları sorunlarla ilgili olan insandır.
Karşınızdaki insanın nasıl bir insan olduğuna bakmadan nazik olmayı seçin. O günaydın demiyor diye siz demekten vazgeçmeyin. O geçmiş olsun çiçeği yollamadı diye siz de yollamaktan vazgeçmeyin. O yapmadı diye siz de yapmaktan vazgeçmeyin.
Yani kısacası karşınızdakinin kendi karanlık tarafına ne olursa olsun sizi çekmesine müsaade etmeyin.
Unutmayın nazik insan, insan olduğunu hiç unutmayan, hep hatırlayan insandır.
Aşağıda nezaket kurallarına ilişkin birkaç örneği de ekleyeyim.
- Başka kişilerin özgürlüklerine saygılı olmak
- Yalan söylememek ve iftira atmamak
- Emanete sahip çıkmak
- Bir başkasının eşyasını kullanmadan önce izin istemek
- El şakaları yapmamak
- Trafik kurallarına uymak
- Birileri konuşurken kulak misafiri olmamak
- Sesi çok fazla yükseltmeden, ölçülü seste konuşmak
- Yemek yerken konuşmamak ve yemek yeme adabına uymak
- Tutumlu davranmak
- Karşıdaki kişinin sözünü kesmeden dikkatle dinlemek
- Gerektiğinde özür dilemek
- Gerektiğinde cömert olmak
- Kişisel alanlara müdahale etmemek ve saygılı olmak
- Gittiğiniz ortama göre davranışlarınızı gözden geçirmek